22 Ιουλ 2014

Συνταγή από το Ιόνιο: Μπιγνέλα Ζακύνθου

Μηλόπιτα από τη Ζάκυνθο, με την φινέτσα και τον απόηχο της ενετοκρατίας, που την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας


Τα υλικά:

1 κιλό φύλλα κρούστας ή ανοίγουμε φύλλο μονοί
1 1/2 κιλό μήλα
400 γρ. ζάχαρη
240 γρ. ξανθιά σταφίδα
105 γρ. φρυγανιά
480 ml γάλα
250 γρ. βούτυρο
1 κ.τ.γ. κανέλα
1 ξυλάκι βανίλιας

Εκτέλεση
Έχουμε βάλει από το προηγούμενο βράδυ το ξυλάκι ανοιγμένο στα δύο στο γάλα.
Αν θέλουμε γρηγορότερα το βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα τρίβουμε στην χοντρή μεριά του τρίφτη, τα βάζουμε σε μία λεκάνη όπου προσθέτουμε την ζάχαρη, την φρυγανιά, το γάλα, τις σταφίδες, την μισή κανέλα, και ανακατεύουμε καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο, αλείφουμε ένα ταψί, στρώνουμε τρία φύλλα, ρίχνουμε λίγο από την γέμισή μας μας, ένα φύλλο, λίγο γέμιση και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και βάζουμε από πάνω δύο φύλλα.

Περιχύνουμε το γλυκό μας με το βούτυρο που έμεινε, ραντίζουμε με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 200° C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου