10 Σεπ 2013

Σεισμοί στη Ζάκυνθο ναι... αλλά είμαστε ασφαλείς;

Η ιστορία του νησιού μας είναι συνυφασμένη με τους σεισμούς, άλλωστε η ιστορία καταγράφει κάποιους τρομερούς  σεισμούς όπως αυτοί των ετών 1768, 1809, 1820, 1840, 1893, 1912.


Ενώ ο σεισμός της 12ης Αυγούστου του 1953, που εκτιμάται ότι ήταν μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ώμος σε διάστημα τεσσάρων ημερών είχαν προηγηθεί πολλοί άλλοι σεισμοί, δυο εκ των οποίων ήταν πάνω από 6 ρίχτερ.

Ισοπεδώθηκαν τότε όλα τα κτήρια του νησιού εκτός από την εκκλησία του Αγ. Διονυσίου, το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας και το σχολείο της συνοικίας του Άμμου στην πρωτεύουσα, που ήταν κτισμένα αντισεισμικά.

Αν ανατρέξουμε στα βιβλία της ιστορίας θα δούμε ότι υπήρξαν και κάποιοι σεισμοί που άλλαξαν το τοπίο στο νησί μας, όπως ο σεισμός του 1514 ο οποίος κατακρήμνισε το νότιο τμήμα της αρχαίας πρωτεύουσας και του Κάστρου δημιουργώντας το χάσμα ανάμεσα στον λόφο της Μπόχαλης και του λόφου του Αγ. Ηλία. καθώς και ο σεισμός του 1622 όταν χωρίστηκε το ακρωτήριο Αγ. Σώστης από το νησί της Ζακύνθου σχηματίζοντας το ομώνυμο νησάκι στον κόλπο του Λαγανά.

Δυστυχώς για μας περιοχή της νοτιοδυτικής Ελλάδας είναι από τις πλέον σεισμογενείς της χώρας μας, και η Ζάκυνθος αποτελεί τμήμα μικρής πλάκας του φλοιού της γης που περιλαμβάνει την Κεφαλονιά την Πελοπόννησο την Αττικοβοιωτία την Εύβοια και το Αιγαίο πέλαγος μαζί με την Κρήτη τα Δωδεκάνησα έως και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Η πλάκα αυτή βρίσκεται ανάμεσα στην Αφρικανική και την Ευρασιατική πλάκα και δέχεται την πίεση της Αφρικανικής από το Ιόνιο μέχρι το Καρπάθιο πέλαγος. Η μετακίνηση των πλακών αυτών δημιουργεί τους σεισμούς άλλοτε μικρούς και άλλοτε ισχυρότατους , ανάλογα με την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί.


Ο σεισμός λοιπόν του 1953 έδωσε αφορμή να θεσπισθούν αυστηρότατοι κανονισμοί δόμησης των νέων κτηρίων και να κτίζονται όλα αντισεισμικά με την χρήση άφθονου χάλυβα για το οπλισμένο σκυρόδεμα που αποτελεί τον φέροντα σκελετό τους.
Έτσι στους σεισμούς των δεκαετιών του 1980 και 1990 που έφθασαν μέχρι και 6,2 Ρίχτερ, καθώς και στους τελευταίους σεισμούς του Απριλίου 2006 που γίνονταν καθημερινά για ένα μήνα περίπου φθάνοντας σε μέγεθος μέχρι και 5,9 Ρίχτερ οι ζημιές στα καινούργια κτήρια ήταν ελάχιστες.
Οπότε έχοντας αυτό υπ υπόψη θα πρέπει  να αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς εντός των κατοικιών μας, και να θυμόμαστε ότι έξω πολλές φορές είναι πιο επικίνδυνα, μιας και υπάρχει πιθανότητα να πέσει κάποιο αντικείμενο όπως κάποια γλάστρα, κεραμίδι, σοβάς  ΚΛΠ

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε διότι υπάρχουν και οι πιθανότητες εκείνες που από κάποια αστοχία στη κατασκευή να δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα, και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επίσης σημαντικό είναι τώρα που αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, πρέπει όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να κάνουν ασκήσεις ετοιμότητας στους μαθητές, καθώς επίσης επιβάλλετε να δοθούν οδηγίες για την αποφυγή πανικού σε όλους τους κατοίκους του νησιού, διότι ο πανικός μπορεί να είναι πιο φονικός κι απ’ τον σεισμό. 

3 σχόλια:

  1. ΤΕΛΙΚ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι το λενε ολοι 9 ριχτερ γραφουν οιεφημεριδες και τα μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά είναι ασυναρτησίες ποτέ και κανείς δε ξέρει… οπότε μη σπέρνετε την αβεβαιότητα

      Διαγραφή

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου