8 Οκτ 2012

Τα εργαλεία των προγόνων μας


Απίστευτη γνώση από τους παππούδες μας , δείτε 41 εργαλεία που χρησιμοποιούσαν , πραγματικός πλούτος αυτάρκειας και οικονομίας

Κάθε στάμενος νοικοκύρης τση εποχής του, είπρεπε νάχει στο σπίτι του απούλα τα καλά του θεού, είπρεπε νάχει και κάθε λοής ζούμπερο, και ούλα τα μπράτη και τα κασουμάντερα για να κάνει τσοι δουλειές του.


Τα χρειαζούμενα τση κάθε δουλειάς είπρεπε να παραπαντίζουνται όντε δεν εχειάζουντανε, μα είπρεπε ναναι έτοιμα να κάνουνε τη δουλειά ντως οι νοικοκύρηδες άμα θελα τωσε χρειγιαστεί.

Γεωργικά εργαλεία, οικιακά εργαλεία, είτονε, όπως και σήμερο, απαραίτητα για τσοι καθημερινές ασχολίες.
Πολλά από αυτά έχουν αποσυρθεί από τη χρήση έχοντας αντικατασταθεί με πιό σύγχρονα, είτε και περιπέσει σε αχρηστία, από τη βιομηχανική εξέλιξη, και τυποποίηση. Παρακάτω θα προσπαθήσω να θυμηθούμενε καμπόσα από αυτά τα χρειαζούμενα τσ΄εποχής μου.

“Από κακό χρειαζούμενο δουλειά δεν απολείπει” Παροιμιώδης φράση, που απλά τόνιζε την αναγκαιότητα της ύπαρξης διάφορων χρειαζούμενων σε κάθε νοικοκυριό (Κουτσά - στραβά, και το κακό εργαλείο κάνει τη δουλειά του στην ανάγκη).
Οι εναλλακτικές λύσεις που απλόχερα προσφέρει σήμερο ο εκσυγχρονισμός δεν υπήρχαν, μα ούτε και τα οικονομικά της εποχής επέτρεπαν την εύκολη αντικατάσταση των φθειρόμενων αντικειμένων.

Στην εξέλιξη τση κάθε αναφοράς, θωρείτεντο και αμοναχοί σας, πώς όσοι έχουμε μνήμες από τα αντίστοιχα εργαλεία, καθένα από αυτά ξεθάβει αναμνήσεις: σαν το λύχνο, την τραμιτζάνα, το λαμπόγυαλο, το πιθάρι, την κουρούπα, το λαδοκούρουπο, τη σκαλίδα, το φούρνο κλπ.
Κέφι νάχετε να σκαλίζετε σαν τ΄αθοκάτσουλα και τη δική σας μνήμη…

Ο ΛΥΧΝΟΣ
Ο λύχνος στο λυχνοστάτη. Μιας και τα μέρη μας είχανε πάντα ελαιόλαδο, το μόνο επιπλέον υλικό που μας χρειαζότανε, είτονε λίγο μπαμπάκι. Και όσο και να φαίνεται περίεργο, οι προνοητικοί νοικοκύρηδες πολλές φορές έφταναν να φυτεύουν μερικές μπαμπακιές με μοναδικό στόχο την …παραγωγή μπαμπακιού, τόσου, όσο θα τους επέτρεπε να φτιάχνουν φυτίλια για το λύχνο τους….
Αυτό από μόνο του υποδηλοί και τη δυσκολία του εμπορίου εκείνων των χρόνων, μα και την δείτε και μελετήστε τα 41 εργαλεία σας παραπέμπουμε ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου