11 Σεπ 2012

ΥΠ Οικονομικών: Πως να Ξεπλύνετε νόμιμα τα χρήματα σας


Σχέδιο «φορολογικής αμνηστίας» σε όσους πολίτες απέκρυψαν εισοδήματα μεγάλου ύψους, σε όσους φυγάδευσαν στο εξωτερικό κεφάλαια τα οποία δεν δήλωσαν στην Εφορία, καθώς και σε όσους απέκτησαν με «μαύρο» χρήμα ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, χρυσό και...
άλλα, σκέφτεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση στοχεύοντας στον επαναπατρισμό χρημάτων που τώρα βρίσκονται σε καταθέσεις ανά την υφήλιο.

Πρόκειται για ρύθμιση που δεν περιορίζεται στις γνωστές και κατά κανόνα αποτυχημένες εισπρακτικά ρυθμίσεις επαναπατρισμού κεφαλαίων, καθώς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να «ξεπλύνουν» καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Η ρύθμιση έρχεται ενόψει της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2003 του νέου περιουσιολογίου, όπου όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.


Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο θα ζητήσει από τους φορολογούμενους να αποκαλύψουν οικειοθελώς εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές , ομόλογα, ακόμη και χρυσό ή έργα τέχνης.

Το ύψος του συντελεστή φορολόγησης αναμένεται ότι θα ανέλθει από 5% έως 10%, ωστόσο θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες.
Η ρύθμιση δεν θα αφορά τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), ενώ δεν θα αφορά πολιτικούς και πρόσωπα που άσκησαν από θέσεις ευθύνης δημόσια εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου