21 Σεπ 2012

Ο θάνατος της Ελληνικής κοινωνίας


Τα δυσβάστακτα αντιλαϊκά, αντιαναπτυξιακά, αντικοινωνικά και εν πάση περιπτώση ανάλγητα μετρά, που δεν δίνουν καμιά προοπτική στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία, που στα μυαλά των άμυαλων τροκανών αλλά και ανικάνων κυβερνώντων μας θα είναι τα τελευταία.


Αμ δε, διότι και αυτά κινούνται σε τροχιά σίγουρης αποτυχίας όπως και τα προηγούμενα παρ όλα αυτά αυτοί επιμένουν συμφωνά με τα όσα γραφεί ο «Ελεύθερος Τύπος» θα μπουν νέα υπέρογκα χαράτσια για πάνω από 2.500.000 φορολογούμενους με εισοδήματα από ακίνητα, ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερα επαγγέλματα και γεωργικές εκμεταλλεύσεις αποφάσισαν να επιβάλουν η κυβέρνηση και η Τρόικα, με σκοπό να διασφαλίσουν την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 και να συντομεύσουν τις διαδικασίες οριστικοποίησης του «πακέτου» των νέων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα επιβεβαίωσαν χθες αρμόδιες κυβερνητικές πηγές:

1) Περίπου 780.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους θα πάψουν πλέον να φορολογούνται για τα εισοδήματά τους ως φυσικά πρόσωπα. Αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματα από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ατομικώς ασκούμενα ελεύθερα επαγγέλματα δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, η οποία προβλέπει αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα τέκνο από το τρίτο και πάνω. Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ με ένα μόνο συντελεστή, ο οποίος θα καθοριστεί μεταξύ του 25% και του 30%. Με πιο απλά λόγια, το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα θα καταργηθούν για τα εισοδήματα από επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα.

Η εφαρμογή του μέτρου αυτού εξετάζεται να ξεκινήσει αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012, προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013! Οποτε όμως κι αν ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου αυτού, θα εκτοξεύσει στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

Ειδικότερα:

- Μόνο από την κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ οι εν λόγω φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο έως 1.250 ευρώ, σε περίπτωση που εφαρμοστεί ο συντελεστής 25%, ή μέχρι 1.500 ευρώ, αν αποφασιστεί ο συντελεστής να διαμορφωθεί στο 30%. Για μεγαλύτερα εισοδήματα η επιβάρυνση θα είναι ακόμη υψηλότερη. Για παράδειγμα, για ελεύθερο επαγγελματία με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί σήμερα ανέρχεται σε 2.420 ευρώ. Αν εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστή 25% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, τότε ο φόρος θα εκτιναχθεί στις 5.000 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 106,61%, ενώ εάν εφαρμοστεί συντελεστής 30% ο φόρος θα φθάσει στις 6.000 ευρώ και θα αυξηθεί κατά 148%.

- Αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων για τα προστατευόμενα τέκνα, τότε οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για όσους αυτοαπασχολούμενους είναι ταυτόχρονα και οικογενειάρχες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, για φορολογούμενο με δύο παιδιά και ατομική εμπορική επιχείρηση, η οποία έχει ετήσια καθαρά κέρδη 16.000 ευρώ, ο φόρος σήμερα ανέρχεται σε 1.020 ευρώ. Εάν ισχύσει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 25% από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματος, ο φόρος θα ανέλθει στα 4.000 ευρώ και θα αυξηθεί κατά 292,15%! Εάν ισχύσει συντελεστής 30%, ο φόρος θα φθάσει στο απίστευτο ύψος των 4.800 ευρώ σημειώνοντας αύξηση-σοκ 370,58%!

Από την επαχθή αυτή ρύθμιση θα επιδιωχθεί να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις, προκειμένου να μη θιγούν οι φορολογούμενοι που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι το εισόδημά τους δεν θα υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο.

2) Η φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος με έναν ενιαίο συντελεστή 25%-30% θα ισχύει και για όλες τις άλλες μορφές επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, δηλαδή για τις Ανώνυμες Εταιρίες, τις ΕΠΕ, τις Ομόρρυθμες, τις Ετερόρρυθμες κ.λπ. Συνεπώς, η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ, που σήμερα μαζί με τη φορολογία των μερισμάτων φθάνει το 42,5%, θα μειωθεί κάτω από το επίπεδο του 30%.

3) Περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματική στέγη, αποθήκες, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά.) θα κληθούν να καταβάλουν ένα νέο «έκτακτο» χαράτσι, το οποίο θα ξεκινά από 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται σε υψηλότερα επίπεδα, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων από ακίνητα. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί η κλίμακα της νέας αυτής έκτακτης εισφοράς. Το συνολικό ποσό πρόσθετων εσόδων που θα αποφέρει το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 600 εκατ. ευρώ

4) Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (οι οποίοι -ως γνωστόν- δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και κατά την πώληση των προϊόντων τους στους εμπόρους λαμβάνουν τιμολόγια αγοράς) εξετάζεται να αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες! Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενδέχεται να υποχρεωθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ και παράλληλα να φορολογούνται με το νέο επαχθέστερο καθεστώς, που εξετάζεται να ισχύσει για τους επιτηδευματίες, δηλαδή με συντελεστή 25% ή 30% επί του καθαρού γεωργικού εισοδήματος! Σε μια τέτοια περίπτωση όλοι οι αγρότες θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος, ενώ μέχρι σήμερα πολλοί από αυτούς απαλλάσσονται από τη φορολογία, λόγω του ότι τα τεκμαρτά ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος που προκύπτουν από το αντικειμενικό σύστημα που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών είναι συνήθως χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 5.000 ευρώ.

5) Καταργούνται όλα τα καθεστώτα των τεκμαρτών και αυτοτελών φορολογιών που υπάρχουν σήμερα και πλέον όλες οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία και στοιχεία τους. Στο πλαίσιο αυτό θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς που ισχύει για τις οικοδομικές επιχειρήσεις, οι οποίες τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας και σύμφωνα με το οποίο τα καθαρά τους κέρδη προκύπτουν από την εφαρμογή συντελεστή 20% επί του τζίρου τους.

6) Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους προβλέπεται να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ, όμως τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει λιγότερα φορολογικά κλιμάκια και λιγότερους συντελεστές φόρου. Το βέβαιο είναι ότι θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής που είναι σήμερα 45% και αφορά το τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι σταδιακά να εναρμονιστεί η φορολογία των φυσικών προσώπων με τη φορολογία των επιχειρήσεων. Αργότερα, αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και των συνταξιούχων θα αυξηθεί σταδιακά μέχρι τις 8.000 ευρώ.

Πηγή Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου