22 Αυγ 2012

Πως θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας φέτος

Κάντε like στο blog μας στο facebook

ΑΛΛΑΖΕΙ από φέτος το καθεστώς για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν θα εκδώσει το γνωστό αυτοκόλλητο που τοποθετείται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Οριστικοποιήθηκε ο νέος τρόπος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Η απόφαση για την κατάργηση της προμήθειας του γνωστού σήματος είναι οριστική και θα εφαρμοστεί από φέτος, δηλαδή από τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους και αφορούν στο 2013.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών οι περίπου ένα εκατ. φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση χειρόγραφα ή ταχυδρομικά θα λάβουν το γνωστό ειδοποιητήριο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με το ειδοποιητήριο αυτό θα μεταβούν σε οποιαδήποτε τράπεζα ή μέσω ΑΤΜ ή του ίντερνετ και θα πληρώσουν το τέλος χωρίς να προμηθευτούν σήμα.

Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet και υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση θα ειδοποιηθούν για να τυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήριο μέσω του taxisnet. Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που δεν θα πληρώσουν το τέλος θα δουν στο επόμενο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος το ποσό του τέλους βεβαιωμένο ως ληξιπρόθεσμο χρέος μαζί με τις σχετικές προσαυξήσεις που θα έχουν υπολογιστεί έως τότε.

Η ΓΓΠΣ αυτήν την περίοδο προχωρά σε διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Σύντομα θα τους αποσταλούν σχετικά ειδοποιητήρια προκειμένου να πληρώσουν το διπλάσιο τέλος, όπως ορίζει η φορολογική νομοθεσία. Από την αλλαγή του τρόπου εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας υπολογίζεται ότι το δημόσιο θα εξοικονομήσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Τόσο είναι το κόστος για την εκτύπωση των σημάτων και των ειδοποιητηρίων καθώς και της αποστολής των τελευταίων.

Και άλλοι δυο φόροι ακινήτων

Στη ΓΓΠΣ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για τον υπολογισμό, βεβαίωση και είσπραξη των δυο φόρων ακινήτων που θεσπίστηκαν στο παρελθόν και εκκρεμούν. Πρόκειται για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι, εκτός όλων των άλλων φόρων που καλούνται να εξοφλήσουν (π.χ. δόσεις εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος) θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και τα εξής:

- Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2010. Το φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ σε ατομική και όχι οικογενειακή βάση. Ο φόρος υπολογίζεται βάσει κλίμακας με συντελεστή που ξεκινά από το 0,1% και φθάνει ακόμη και το 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 5.000.000 ευρώ. Για ένα φορολογούμενο που έχει στην κατοχή του δυο διαμερίσματα και ένα οικόπεδο συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ ο ΦΑΠ του 2010 ανέρχεται σε 100 ευρώ.

- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011. Ο ΦΑΠ για το 2011 είναι πιο τσουχτερός καθώς το αφορολόγητο όριο μειώθηκε από τα 400.00 στα 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν να τον πληρώσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες, ακόμη και μικρομεσαίοι οι οποίοι σημειωτέον θα πληρώσουν και το χαράτσι για την κατοικία τους μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, αυξήθηκε και ο συντελεστής του πρώτου κλιμακίου από το 0,1% στο 0,2%. Η μείωση του αφορολόγητου σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή μεταφράζεται για τον παραπάνω ιδιοκτήτη σε πληρωμή ΦΑΠ 2011 ύψους 600 ευρώ! Ουσιαστικά ο φόρος εξαπλασιάζεται. Για ένα μικρομεσαίο ιδιοκτήτη που έχει στην κατοχή του ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ η λυπητερή του ΦΑΠ 2011 ανέρχεται στο ποσό των 100 ευρώ.

Η ΓΓΠΣ προχωρά σε ειδική επεξεργασία των στοιχείων ακινήτων των φορολογούμενων προκειμένου να ξεχωρίσει ποιά ακίνητη ανήκουν στο σύζυγο και ποια στη σύζυγο. Ο στόχος είναι να σταλούν ξεχωριστά ειδοποιητήρια σε κάθε σύζυγο για την ακίνητη περιουσία που διαθέτει καθώς ο φόρος υπολογίζεται σε ατομική βάση. Τα ειδοποιητήρια για τους δυο παραπάνω φόρους θα αρχίσουν να καταφθάνουν μετά το τέλος Σεπτεμβρίου και η αποστολή τους θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2013.

Πηγή: www.capital.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου