31 Ιουλ 2012

Εργαλείο διάγνωσης Alzheimer από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Κάντε like στο blog μας στο facebook

Ένα νέο  εργαλείο της πρώιμης διάγνωσης Alzheimer που είναι και το πρώτο που δημιουργείται παγκοσμίως έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ελληνικών και ξένων φαρμακοβιομηχανιών.

Το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσης της νευροεκφυλιστικής νόσου του Alzheimer σχεδίασαν έλληνες ερευνητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα την ταχύτερη αναγνώριση και διάγνωση της νόσου άρα και την πιό αποτελεσματική θεραπεία της.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδς και αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, κύριος Παναγιώτης Βλάμος, πρίν από ένα χρόνο η ομάδα του είχε ανακαλύψει την «ηλεκτρική θρόμβωση». Ανακάλυψαν δηλαδή  τον  μηχανισμό εκείνο που εξηγεί μία σειρά δυσλειτουργιών στην εσωτερική μεμβράνη των μιτοχονδρίων, επηρεάζοντας την ποσότητα και την λειτουργία των κυτταρικών αυτών οργανιδίων, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη νόσο Alzheimer.

Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Βλάμο, το εργαλείο μπορεί να εφαρμοστεί εξατομικευμένα είτε με εξετάσεις, που μπορούν να έχουν ποσοστό επιτυχίας 100% είτε με στατιστικούς δείκτες. Σε κάθε περίπτωση το κόστος είναι μικρό.

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της έρευνας των καιθηγητών του ιονίου Πανεπιστήμιου έγιναν ευρέως αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα και πολλές μεγάλες βιομηχανίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, οι αρμόδιοι φορείς τις Ελλάδας δεν έχουν αξιοποιήσει την έρευνα.

«Δεν θέλουμε να εμπορευματοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, θέλουμε την σωστή αξιοποίηση και τη συνέχισή της, που είναι εφικτή με την δημιουργία ενός συγκροτημένου εργαστηρίου, εντός της Ελλάδας» επισημαίνει ο διδάκτορας Βιοπληροφορικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Θάνος Αλεξίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου