10 Ιουν 2012

Ε.Ε. και ευρώ, τέλος εποχής ή απαρχή νέων εξελίξεων?

Συντάκτης Ζακυνθινή Αλεπού

Η ύφεση που παρατηρείτε στα κράτη του νότου της ευρωζώνης, που στηρίζετε σε μια εκτίμηση που αφόρα πολιτικές ισορροπίας για την καθυστέρηση – τεχνικά – ευρύτερης πανευρωπαϊκής ύφεσης, που ώμος υπάρχει και γίνεται εμφανείς σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, άλλα και η ιδία η Γερμανία.
Άλλα και εκτός ευρωζώνης δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, που με έμφαση διαπίστωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας Τζορτζ Όσμπορν αναφερόμενος στην εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας στη Βρετανία κι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν βρεθεί κοντά στην «στιγμή της αλήθειας» έπειτα από την αβεβαιότητα η οποία διαρκεί δύο και πλέον χρόνια.


Σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία έρχονται και οι εκλογές στην μικρή Ελλάδα, που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα υπήρχε λόγος ανησυχίας από του ¨ισχυρούς¨ εταίρους, που δεν δείχνουν να έχουν τις ίδιες ανησυχίες για της γαλλικές βουλευτικές εκλογές που σήμερα είναι ο πρώτος γύρος.
Κι αυτό διότι η γαλλική πολιτική είναι προδιαγεγραμμένη και δεσμευμένη, από συμφέροντα που όπως προαναφέραμε δεν θέλουν να τραβήξουν τη κουρτίνα διότι τότε θα φάνει όλη η γύμνια της κοντόφθαλμης ακραίας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, που για μια περίπου δεκαετία ακολουθήται σε ολόκληρη την ένωση.
Ως εκ τούτου στόχευση των ευρωπαϊκών κέντρων είναι να τρομοκρατήσουν το εκλογικό σώμα των ελλήνων, με τον μπαμπούλα της εξόδου απ΄ το ευρώ,  παρ ότι γνωρίζουν – και εδώ ευρίσκετε η πιο πάνω αναφορά περί της βαρύτητας που αποδίδουν στην εκλογική αναμέτρηση της χώρας μας- ότι η μια έξοδος θα συμπαρασύρει τέσσερις τουλάχιστον χώρες σε πρώτη φάση, και από εκεί και πέρα είναι αδύνατον για τον όποιον να προβλέψει το που θα οδηγηθεί η Ευρώπη.
Μάλιστα διαβάζοντας οι ευρωπαίοι τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά στη πρώτη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ποσοστά που το καθιστούν τέταρτο η και πέμπτο κόμμα τους ανησυχεί κυρίως η μη δημιουργία κυβέρνησης – το μη χείρον άριστον - κάτι που εδώ οφείλουμε να συμφωνήσουμε οτι θα ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ελλάδα.
Για αυτό σε ανακοίνωση της η Deutsche Bank σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης στις εξής περιπτώσεις:

Εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση στις επερχόμενες εκλογές και η χώρα οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση, εάν δημιουργηθεί "αδύναμη" κυβέρνηση συνεργασίας της Αριστεράς, είτε, τέλος, εάν υπάρξει "αδύναμη" κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις "βλέπει" πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το καλοκαίρι, ενώ στην τελευταία περίπτωση την τοποθετεί στα τέλη του έτους με αρχές του 2013. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, το πολιτικό μήνυμα πίεσης που προσπαθεί να "περάσει" η Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου