Κάντε like στο blog μας στο facebook
Θα μπορούσε κάλλιστα
να αντικαταστήσει το σπανάκι στο γνωστό βαζάκι που κατανάλωνε ο Ποπάυ πριν
κυνηγήσει τους κακούς, ενδεχομένως με πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αφού εκτός
από δύναμη κι ενέργεια θα προσέδιδε στον υπερήρωα και αιώνια νεότητα!
Ποιος δεν ονειρεύεται
να μείνει για πάντα νέος; Αντί λοιπόν να ξοδεύετε τα...
–λίγα πλέον- ευρώ σας σε
χημικά προϊόντα που για να σας δώσουν μια ιδέα ευεξίας, γεμίζουν τον οργανισμό
σας με κάθε είδους συντηρητικά, απολαύστε μερικά «κοκκινογούλια» (Beta
vulgaris), όπως συνήθιζαν οι παλαιότεροι να τα αποκαλούν. Οι επιστήμονες
ομόφωνα έχουν συμφωνήσει ότι ένα μόνο ποτήρι χυμού από παντζάρι μπορεί να κάνει
πραγματικά θαύματα. Οι ηλικιωμένοι που πρόσφατα πήραν μέρος σε πειράματα για να
αποδειχθεί η αξία του παντζαριού, μετά την
κατανάλωση του χυμού τους, έκαναν τις ασκήσεις που τους ζητήθηκαν πολύ
ευκολότερα. Η προσπάθεια που χρειάστηκε
να καταβάλουν μειώθηκε κατά 12%!
Σοφία από το παρελθόν
Οι αρχαίοι Έλληνες
θεωρούσαν το παντζάρι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό και συνήθιζαν να
μαγειρεύουν τα φύλλα του με μέλι και κρασί. Πίστευαν ότι η θεά Αφροδίτη ήταν
τόσο όμορφη, επειδή έτρωγε πολλά παντζάρια και οι ίδιοι το πρόσφεραν στο Θεό
Απόλλωνα, για να έχουν την εύνοιά του. Το κοκκινογούλι γνωρίζουμε πλέον ότι
αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Τα φύλλα του έχουν σχεδόν
τις ίδιες βιταμίνες με το σπανάκι. Συνολικά το εύγευστο λαχανικό μάς τροφοδοτεί
με βιταμίνες A και C, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο β-καροτίνη, φολικό οξύ,
ασβέστιο και σίδηρο.
Γιατί μάς κάνει καλό;
Οι ευεργετικές
συνέπειες της κατανάλωσης παντζαριού οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του
σε νιτρικά άλατα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μετατροπή στον οργανισμό των
νιτρικών σε νιτρικά οξείδια μειώνει τις απαιτήσεις του σώματος για οξυγόνο κατά
τη διάρκεια της σωματικής καταπόνησης. Η ιδιαιτερότητα του παντζαριού, με λίγα
λόγια, οφείλεται στην ικανότητά του να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία του
οργανισμού μας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά την ποσότητα οξυγόνου που
χρειάζονται οι μύες για να ανταποκριθούν στις διάφορες ασκήσεις.
Πού μάς κάνει καλό;
Τα παντζάρια μπορούν
να γίνουν η φυσική μας ασπίδα ενάντια στην υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα,
την αναιμία, τον καθαρισμό των νεφρών και της χολής, αλλά κι απέναντι στη γρίπη
και τη βρογχίτιδα. Φέρεται ακόμα να είναι αποτελεσματική θεραπεία για την
κακοσμία του στόματος, αλλά και για τον πονοκέφαλο. Παλιότερα το
χρησιμοποιούσαν και ως αφροδισιακό. Στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιήθηκε για τον
πυρετό και τη δυσκοιλιότητα, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ευεργετικό για
την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων
και την καλή λειτουργία της καρδιάς.
Αν υποφέρετε από
στομαχικό έλκος, μπορείτε κάθε πρωί να ετοιμάζετε ένα χυμό παντζαριών, να
προσθέτετε μια κουταλιά μέλι και να το πίνετε πριν το πρωινό σας. Η βελτίωση θα
είναι θεαματική. Ο χυμός του συστήνεται ιδιαίτερα στους αθλητές αντοχής, τους
ηλικιωμένους, τους καρδιοπαθείς και όσους υποφέρουν από αναπνευστικά
προβλήματα. Η φυσική χρωστική Betanin που περιέχει είναι μια αντιοξειδωτική
ουσία, που μπορεί να αποτρέψει την «κακή» LDL χοληστερόλη από το να φράξει τις
αρτηρίες. Επιπλέον, οι βολβοί είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο
μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα, ενός αμινοξέος που
προκαλεί οξειδωτική καταστροφή του ενδοθηλίου (του εσωτερικού δηλαδή στρώματος
των αγγείων και της καρδιάς).
Το νόστιμο λαχανικό
με το κατακόκκινο χρώμα είναι ικανό να αυξήσει τις αντοχές μας στις καθημερινές
μας εργασίες, αλλά και τις επιδόσεις στις αυξημένες απαιτήσεις των αθλητών.
Σίγουρα μπορεί να βοηθήσει τη φυσική μας κατάσταση και να μάς προσφέρει
καλύτερη ποιότητα ζωής. Προσοχή, η κατανάλωσή του δεν συστήνεται στους
νεφροπαθείς, γιατί περιέχει άφθονο κάλιο.
Χρησιμοποιήστε το
σωστά
Αφαιρέστε προσεκτικά
με ένα μαχαίρι τη σάρκα τους κι αφήστε να αποκαλυφθεί η κατακόκκινη ρίζα.
Βράστε τα σε λίγο νερό και για λίγη ώρα, ώστε να μη χάσει τις πολύτιμες ουσίες
του ή ακόμα καλύτερα βράστε τα στον ατμό. Όσο πιο φρέσκα είναι τα παντζάρια,
τόσο πιο έντονο είναι το άρωμά τους και μαγειρεύονται πιο γρήγορα. Για να
διατηρήσετε τα παντζάρια μέχρι και δύο εβδομάδες, δεν έχετε παρά να κόψετε τα
φύλλα 5 εκατοστά από το κοτσάνι και να βάλετε τους βολβούς στο ψυγείο μέσα σε
πλαστική σακούλα. Όταν αγοράζετε παντζάρια, προσέχετε να είναι λεία, στρογγυλά,
με βαθύ κόκκινο χρώμα. Το ζωμό τους μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε
σαλάτες, ντιπ, σούπες, αλλά και ως συνοδευτικό κρεάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου