20 Μαΐ 2012

Τι έτρωγαν οι παλιοί Ζακυνθινοί στις γιορτές


Αποφασίσαμε να θυμηθούμε τη έτρωγαν οι παλιοί Ζακυνθινοί στις γιορτές. Βέβαια πολλές φορές τα διάφορα χωριά είχαν τα δικά τους ιδιαίτερα φαγητά όπως για παράδειγμα στο Μαχαιράδο, της Αγίας Μαύρας, έφτιαχναν πάντα το περίφημο Μαχαιραδαίικο στιφάδο και το φτάζιμο (ψωμί ζυμωμένο με ιδιαίτερο τρόπο, νόστιμο και μοσχοβολισμένο ) και στο Παντοκράτορα (Πισινόντα όπως τον ξέρουμε οι παλιοί ) της Παναγίας, την επόμενη μέρα του Πάσχα έτρωγαν κρέας με πράσα και σέλινο.
Εμείς όμως θα περιγράψουμε τι έτρωγαν οι περισσότεροι αυτές τις μέρες. Βέβαια οι περισσότεροι από εμάς κρατάμε ακόμα πολλές από αυτές τις συνήθειες γιαυτό θα χρησιμοποιήσουμε τη λέξη τρώμε.
Πρωτοχρονιά: Τρώμε κοτόπουλα γεμιστά και κατά προτίμηση κόκορα για γούρι.
Θεοφανίων: (Του Φωτόνε όπως συνηθίζουμε να το λέμε στη Ζάκυνθο) Τρώμε σούπα αυγολέμονο ( την φτιάχνουμε με 2 η 3 κρέατα μαζί, για να γίνει νόστιμη με βοδινό, γαλόπουλο και χοιρινό )
Κυριακή του Ασώτου (Γουρουνοκυριακή όπως συνηθίζουμε να τη λέμε στη Ζάκυνθο).Τρώμε Γουρουνόπουλο ψητό στο φούρνο με πατάτες και μακαρόνια. Επίσης τη Γουρουνοκυριακή τρώμε και μαντολάτο.

Τσικνοπέμπτη: Τρώμε αρνί φρικασέ με ρύζι.
Κυριακή των Αποκρεώ ( Τις Αποκρές όπως συνηθίζουμε να τη λέμε στη Ζάκυνθο).Τρώμε αρνί με αντίδια η μαρούλια αυγολέμονο και μαντολάτο.
Κυριακή της Τυροφάγου (της Τυρινής όπως συνηθίζουμε να τη λέμε στη Ζάκυνθο ) μαζί με το φαγητό μας τρώμε τυρί, φρέσκα μυζήθρα και οπωσδήποτε στο τέλος ρυζόγαλο.
Καθαρή Δευτέρα (αρχή της Σαρακοστής ) Τρώμε Λαγάνα το αφούσκωτο τραγανό ψωμί με το πολύ σουσάμι και σαρακοστιανά δηλαδή νηστίσιμα όπως ταραμά , ελιές, τουρσί, χταπόδι και πάντα χαλβά.
Ευαγγελισμού - 25η Μαρτίου: Τρώμε ψάρια η μπακαλάο πάντα μαζί με σκορδαλιά (αλιάδα) τη συνταγή της σκορδαλιάς (αλιάδας) την είχαμε στο περσινό μας ημερολόγιο, αλλά επειδή εφέτος βάζουμε και τις ημέρες που τρώγεται η σκορδαλιά την ξαναβάζουμε
Των Βαΐων (του Βαγιώνε όπως συνηθίζουμε να τη λέμε στη Ζάκυνθο ) : Τρώμε ψάρια η μπακαλάο πάντα μαζί με σκορδαλιά (αλιάδα).
Μεγάλη Παρασκευή: Την ημέρα αυτή, επειδή είναι η πιο θλιμμένη ημέρα του χρόνου δεν στρώνουμε τραπέζι και δεν καθόμαστε να φάμε όλοι μαζί. Τρώμε κουκιά χωρίς λάδι αλλά μόνο με ξίδι και βέβαια αλλά φαγητά νυστήσιμα.
Μεγάλο Σάββατο: Τρώμε διάφορα νηστίσιμα όπως ταραμά, καλαμαράκια, σαλάτες, αλλά πάντα ελαφρά, διότι περιμένουμε το βράδυ μετά την Θεία Ανάσταση που θα φάμε τα κόκκινα αυγά το τσιλίκουρδο, το σγατζέτο το τυρί και το χοιρομέρι μαζί βέβαια με όλα τα άλλα που είναι εμπλουτισμένο το Αναστάσιμο τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου.
Πάσχα: Τρώμε σούπα αυγολέμονο ( την φτιάχνουμε με 2 η 3 κρέατα μαζί, όπως και των Θεοφανείων ) . Σερβίρουμε βέβαια και πολλά άλλα ωραία φαγητά, γιατί το Πασχαλινό τραπέζι είναι εορταστικό και πολύ χαρούμενο.
Της Παναγίας: Την επόμενη μέρα του Πάσχα: Τρώμε ψητό αρνί στο φούρνο.
Παραμονή Χριστουγέννων: Μαζευόμαστε όλοι γύρω από το τραπέζι που στη μέση έχει την Χριστουγεννιάτικη κουλούρα. Την κόβουμε με μεγάλη επισημότητα, κατάνυξη και πειράγματα για το ηβρεμα και αφού πάρει ο καθένας το κομμάτι του, τρώμε βραστό μπρόκολο με λεμόνι και λάδι, ελιές και κουλούρα. ( Περιγράφουμε πως, πιο κάτω)
Χριστούγεννα: Τρώμε βραστό γαλόπουλο αυγολέμονο και τρίβουμε πάνω πολύ Ζακυνθινό τυρί. Σερβίρουμε βέβαια και πολλά άλλα ωραία φαγητά, γιατί το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι το μεγαλύτερο εορταστικό και οικογενειακό τραπέζι της χρονιάς.
dy zakynthosapodimoi.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου