28 Μαΐ 2012

Γκίντερ Γκρας «Εγώ έγραψα το ποίημα-μανιφέστο»


Ενα ποίημα-κόλαφο για την Ευρώπη και την τιμωρητική στάση της έναντι της Ελλάδας, «της χώρας που τη γέννησε» κι όμως «σαν οφειλέτης, γυμνός, διαπομπεύεται», δημοσίευσε στη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ο Γκίντερ Γκρας, ο μεγαλύτερος εν ζωή λογοτέχνης της Γερμανίας. Η συνέχεια ήταν τουλάχιστον περίεργη. Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» («FAZ») υποστήριξε ότι η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» πιάστηκε κορόιδο, η έμμετρη «Ντροπή της Ευρώπης» ήταν στην πραγματικότητα μια φάρσα του σατιρικού περιοδικού «Tαϊτάνικ», ένα κολάζ λέξεων και φράσεων που γκουγκλάρισε στο Ιντερνετ η συντακτική του ομάδα σε μια εμφανή προσομοίωση ύφους του νομπελίστα ποιητή. Μάλιστα ο συντάκτης της «FAZ» Φόλκερ Βάιντερμαν έσπευσε να ειρωνευτεί τόσο τη «Ζιντόιτσε» για την αφέλειά της να δημοσιεύσει «αυτό το γελοίο και απίστευτα κακό ποίημα» όσο και τον Γκίντερ Γκρας υπονοώντας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο αυθεντικός δημιουργός.
«Εγώ είμαι ο συντάκτης αυτού του ποιήματος. Το κακόβουλο δημοσίευμα της "FAZ" δείχνει το χαμηλό επίπεδο αυτής της εφημερίδας», έβαλε τα πράγματα στη θέση τους ο Γκίντερ Γκρας με ανακοίνωσή του. Οσοι χρειάζονταν ακόμα ένα πειστήριο, παραπέμφθηκαν από τον Στέφαν Γκλέχινγκερ, αρχισυντάκτη της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Ζιντόιτσε», στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://bit.ly/JFXpGQ , όπου ο ίδιος ο ποιητής εμφανίζεται να διαβάζει το ποίημά του. «Περίεργη η κριτική της "FAZ", η οποία δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια για τον Γκρας», σημείωσε στον ανταποκριτή των «ΝΕΩΝ» Γιώργο Παπά ο Χέριμπερτ Πραντλ, αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ της «Ζιντόιτσε». Επίσης επισήμανε πως ο Φόλκερ Βάιντερμαν απέσυρε εκ των υστέρων, μέσω twitter, τον ισχυρισμό περί φάρσας όχι όμως και τις ειρωνικές αναρωτήσεις, «Πού θα βρισκόταν η Ευρώπη χωρίς τις επιδόσεις της Ελλάδας στο παρελθόν; Πού θα βρισκόταν ένας Γκίντερ Γκρας;».
Ο νομπελίστας συγγραφέας του «Τενεκεδένιου ταμπούρλου», του «Ο Μπουτ το ψάρι» και του «Σαν τον κάβουρα» δεν είναι άγνωστος στην κριτική. Προ δύο μηνών, είχε δημοσιεύσει, πάλι στη «Ζιντόιτσε», ποίημα με τον τίτλο «Αυτό που πρέπει να ειπωθεί», επικριτικό για την ισραηλινή πολιτική έναντι του Ιράν. Είχε κερδίσει έτσι τον τίτλο του ανεπιθύμητου προσώπου από το Ισραήλ και τον τίτλο του «αιώνιου αντισημίτη» από τη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ», μεταξύ των άλλων. Ο 84χρονος Γκίντερ Γκρας αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα είδος «ηθικής συνείδησης» της Γερμανίας, κάποιοι όμως δεν του συγχωρούν τα πενήντα χρόνια που χρειάστηκε προκειμένου να αποκαλύψει, το 1996, με το αυτοβιογραφικό «Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι» πως όταν ήταν 17 ετών, προς τα τέλη του B' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε υπηρετήσει για μικρό διάστημα στα Waffen-SS.
Για να επιστρέψουμε πάντως στο σήμερα, το μόνο σχόλιο από πλευράς της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας στο ποίημα «Η ντροπή της Ευρώπης» ήρθε από τον Χριστιανοδημοκράτη Γκίντερ Κρίχμπαουμ, τον επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής. «Νομίζω πως δεν πρέπει να το πάρουμε πολύ στα σοβαρά, διότι η κριτική αυτή δεν συνάδει με την πραγματικότητα - ιδιαίτερα την πραγματικότητα ότι η Ελλάδα έχει βοηθηθεί πάρα πολύ με τεράστιες προσπάθειες, οι οποίες στο τέλος δεν έρχονται από τα κράτη αλλά από τους πολίτες και τα πορτοφόλια τους», δήλωσε. Η πάγια, στεγνή θέση της Γερμανίας.
Πηγή Τα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου