26 Σεπ 2014

Τη μεταμνημονιακή Ελλάδα θα προβάλει ο Σαμαράς για τα 40 χρόνια της ΝΔ

Μέσα σε κλίμα εσωστρέφειας, αντιπαραθέσεων και ηττοπάθειας αρχίζουν αύριο από την Χαλκιδική οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της ΝΔ που θα κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.


Ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τις εκδηλώσεις με δύο ομιλίες και θα επιχειρήσει κεφαλαιοποιώντας τα κέρδη από την επίσκεψη στο Βερολίνο να απευθυνθεί στον κομματικό πατριωτισμό στελεχών και μελών της ΝΔ και να αναστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνησή του πολιτικό κλίμα και να μειώσει το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει το όραμά του για τη νέα μεταμνημονιακή Ελλάδα χωρίς όμως υπαινιγμούς για μετεξέλιξη του κόμματος όπως δείχνει άλλωστε η παρουσία του κ. Κώστα Καραμανλή και της παλαιάς φρουράς του κόμματος στις εκδηλώσεις. Φυσικά θα υπάρξει έκκληση για συστράτευση των αποστασιοποιημένων στελεχών και οπαδών. Διευκρινίζεται όμως ότι η έκκληση αυτή θα είναι επί τη βάση πολιτικών και όχι συμβολισμών με πρόσωπα. Που σημαίνει ότι ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και άλλα δεξιά στελέχη μάλλον θα περιμένουν εάν βέβαια επιθυμούσαν μία ένταξη στη ΝΔ.

Προκειμένου να διαμορφώσει θετικό κλίμα το κυβερνητικό επιτελείο διαρρέει “την επιτυχία της συνάντησης με την κα Μέρκελ” και συμπληρωματικά την ρύθμιση των χρεών σε δόσεις και φοροελαφρύνσεις που θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προυπολογισμού.
Ο κεντρικός άξονας των ομιλιών του πρωθυπουργού θα είναι η Ελλάδα μετά τα μνημόνια που προυποθέτει την επιτυχία του στόχου για ρύθμιση του χρέους και απομάκρυνση του ΔΝΤ στο τέλος του χρόνου θέματα για τα οποία ακόμη δεν έχει υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών. Μόλις χθες διά του εκπροσώπου του το ΔΝΤ δήλωσε ότι το μνημόνιο λήγει το 2016 και μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για επίσπευσή του στο τέλος του 2014. Σημείωσε ακόμη ότι η Τρόικα θα συζητήσει στην πρώτη επίσκεψή της το προσχέδιο του προυπολογισμού και σε δεύτερο χρόνο μέσα στο Φθινόπωρο ίσως ανοίξει το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να ομαλοποιήσει την κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ. Κατ αρχήν υπάρχει αντιπαράθεση γύρω από τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κ. Άδωνη Γεωργιάδη περί τραπεζικής κατάρρευσης σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αποστάσεις από τον κ. Γεωργιάδη πήρε δημοσίως ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο βουλευτής κ. Κώστας Μαρκόπουλος ενώ στήριξη είχε από την εκπρόσωπο του κόμματος κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Ωστόσο μεταξύ των βουλευτών είναι έντονη η αίσθηση ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης συμβάλλει στην δημιουργία πανικού με συνέπειες για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Δεν λείπουν κι εκείνοι που επισημαίνουν ότι ο πρώτος που μίλησε για bank run ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Υπάρχει όμως γενικότερη κατήφεια για την εκπροσώπηση που έχει η κυβέρνηση και το κόμμα μετά τον ανασχηματισμό με την ανάδειξη στην πρώτη γραμμή “λάικιστών” την ώρα που ο πρωθυπουργός καταγγέλλει τον λαικισμό της αντιπολίτευσης.

Ακολούθως διίστανται στο εσωτερικό οι απόψεις για το αποτέλεσμα του ταξειδιού στο Βερολίνο.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που δεν πείθονται από τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου και εκτιμούν ότι η συνάντηση δεν πήγε καλά. Συνέπεια αυτού είναι ότι οι περισσότεροι εκτιμούν ότι χωρίς “μαγικές κινήσεις” το πολιτικό κλίμα δεν θα φτιάξει και η προεδρική πλειοψηφία είναι ανέφικτη. Στο πλαίσιο αυτό οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια είναι ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να βελτιώσει το κλίμα προκειμένουν να πείσει και τους εταίρους και δανειστές να τον στηρίξουν προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτική αποσταθεροποίηση και η αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου